søndag den 12. juni 2016

Vanedannende karamel til vafler, vanilleis, ristede teboller, kærestesorger - og det modsatte

Saltet karamelcreme

Der er ting, man gerne lister op om natten og sniger sig til at småspise lidt af.

Nej. Det er ikke marinerede sild i eddikelage.

- men det kunne sagtens tænkes at være denne saltede karamelcreme, som er så tilpas blød, salt, sød, cremet og hyggelig, at selv det fæleste mareridt på magisk vis fordufter ved første skefuld.

Inspirationen kom efter vi i sidste uge lavede flødeis med karamel; en opskrift, jeg vender tilbage til.   

Cremen minder om Dulche de Leche, men der er lidt mere salt og lidt mere toffee-fornemmelse i denne udgave.

Kan holde sig på køl i de par timer den kan stå i fred.

Ingredienser:
4 dl sukker
0,5 dl. vand
4 dl. piskefløde
1 knivspids salt

Fremgangsmåde:
  • Kom vand og sukker i en tykbundet gryde og bring det op at koge. Lad det koge, indtil farven skifter til gylden karamel - det tager knap 10 minutter. Undlad at gå fra gryden, da farveskiftet kommer ganske pludseligt.
  • Tilsæt fløde og lad det koge sammen under omrøring. Det er ok, at sukkeret trækker sig sammen og bliver til en arrigt sydende, tyk klump hård karamel. Du skal blot røre tillidsfuldt videre.
  • Lad massen koge ind til en tyk, men stadig flydende creme. Det tager godt 20 minutter afhængig af kogepladens kapacitet og hvor god du er til at nedstirre karamelcremen til den rette konsistens. Et godt råd er at hælde det fra grydeskeen og se, hvor tykt det falder derfra - det skal være som en tyk sauce. (Det stivner mere, når det kommer på køl, så du skal ikke gå efter en alt for fast konsistens).
  • Når du kommer til den rette konsistens, tilsætter du salt. Rør godt rundt, smag til og fjern så gryden fra varmen. Lad cremen køle helt af, før den kommer på køl i et tætsluttende glas.
  • Er cremen blevet for tyk, kan den uden problemer gøres blød og føjelig, ved at tilsætte lidt piskefløde og lune cremen igennem. Er den for tynd, kan den sættes til at koge yderligere ind.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar