torsdag den 27. marts 2014

Gulerodsmarmelade med appelsin og vanille

Gulerodsmarmelade med appelsin og vanille
I forgårs skrev jeg om inciterende dufte.

I dag skriver jeg om årsagen hertil, for det er nemlig i dag, du får opskriften på gulerodsmarmelade med appelsin og vanille.

En marmelade, der helt frivilligt lægger sig ovenpå det nybagte rugbrød og de bløde skiver brie...blandt andet..

Ingredienser:
3 appelsiner
1 kg. gulerødder
½ tsk. vanillepulver (eller en 1/4 stang, hvor kornene er skrabt ud, men hvor også stænglen koger med)
500 g sukker
3 tsk. rød melatin

Fremgangsmåde:
  • Vask appelsinerne og skær den yderste orange skal af frugterne. Hak skallen fint og kom dette op i en tykbundet gryde.
  • Pil den hvide, tykke skal af appelsinerne og kasser dette.
  • Hak appelsinkødet groft
  • Riv gulerødderne groft
  • Kom gulerødder, appelsinkød, vand og vanille op i en gryde (hvor appelsinskallerne allerede ligger og venter) og lad det småkoge i godt 20 minutter.
  • Tilsæt sukker og lad det koge yderligere 10-20 minutter, indtil marmeladen er transparent og mør. 
  • Mens marmeladen koger, skolder du såvel marmeladeglas som låg. Ryst dernæst glassene med spiritus; så er glassene klar til brug.
  • Holder du af en marmelade med styr på tingene, er det nu, du tilsætter melatin: Drys pulveret i under stadig omrøring, og lad det få et hurtigt opkog. 
  • Lav geléprøven: hæld en smule ud på en underkop, der har stået et øjeblik i køleskabet. Stivner marmeladen og danner "tunger", når man hælder med underkoppen, er den stivnet perfekt. Hvis ikke må du tilsætte mere melatin. Siden appelsinerne er angivet i stk. og ikke i vægt vil denne usikkerhed være tilstede. Sikke farligt vi lever livet!!
  • Hæld den færdige marmelade på glas og luk til med det samme, så marmeladen forsegles. Ved denne proces er det super vigtigt med god hygiejne. 
  • Jeg har, trods evigt svigtende matematisk sans og ditto dømmekraft, en uhyggelig sans for at lange ud efter et vilkårligt antal tomme sylteglas - og så fylde dem alle præcis til kanten. Har du ikke denne sans må du glæde dig over et halvt fuldt glas eller en tiloversbleven slant der kan spises i et ubevogtet øjeblik ovenpå en kiks og en skive god ost...


Armene har i øvrigt lidt svært ved at nå hen til tastaturet her til aften; nogen har nemlig fået sagosuppe til dessert. Temmelig meget sagosuppe. Med Stroh rom og citronskal....!  

Der er ikke mange, der ved hvordan man laver sagogryn. 

Men...



Ingen kommentarer:

Send en kommentar